McD HOUSE
Limehouse, London, 2018

FPArchitects have been appointed to restore and refurbish a four-storey grade II listed Georgian mid terrace in London's Limehouse, turning the gloomy and dilapidated house into a bright and minimalist family home.
 
Located within the Lowell Street Conservation Area and on one of London's busiest roads, the early 19th century building was the subject of insensitive extensive works in the mid 1990s when much of the original fabric and features were lost.
 
FPArchitects' ambition is to re-establish the decorative hierarchy of the interiors by stripping out unsympathetic features and insert paired down decorative elements that complement the original rusticated stucco, round-headed windows and the entrance with fluted columns.
 
Ancillary spaces are inserted within the original cellular layout with minimal disruption to the fabric of the building. A side extension at the back, also added in the mid 1990s, is transformed into a small pavilion-like Dining Room with minimal sliding doors and apertures for overhead natural light. 
 
Subtle shades of colours and materials with fine textures are preferred and are juxtaposed to dark floors in veiled reference to the Regency and Georgian aesthetics.
 
The project is due for completion in Spring 2018.

McD HOUSE  - Limehouse, London, 2018