PIC, ENCLOSED SPACE 1
Tourist Information Office, Cavriglia, Italy, 2006

PIC-Enclosed Space 1 is the starting point of research into the combination of multiple inspirational subjects within one small building, in addition to being the first of a series of permutations of simple enclosed spaces.

PIC is designed to be perceived as a pavilion and ancillary to a main building; by distancing itself from the town hall, it becomes immersed in the cultivated vineyards and olive groves to establish a new relationship with the surrounding landscape and to develop symbolic and representational meanings, capable of telling the community’s story and becoming witness to its historical and cultural heritage.

The building is composed of three small spaces, merged by using charred wood cladding, a reference to the mining industry that brought richness to the area from the late 19th century up until two decades ago. Central to the composition is a covered space, enclosed by glass walls to provide a visual relationship with the scenery surrounding it and screened by sliding panels to modulate light; it is accessed via a semi-covered terrace intended as a public piazza. The hortus conclusus, accessible via the main area and only visible from here, represents a miniature landscape in anticipation of the vegetation around it. Oversized windows are carefully positioned on the façade to frame significant features in the landscape.
The result is a carved monumental piece of lignite that uses photovoltaic panels to minimize energy consumption and thus becomes self-sufficient. Addressing environmental issues is of paramount importance to this project.

PIC, ENCLOSED SPACE 1  - Tourist Information Office, Cavriglia, Italy, 2006