ATTIC CONVERSION IN WISTERIA ROAD
Hither Green, Lewisham, 2012

A simple brief can turn into an exciting project with unexpected results. The attic conversion for a young couple in Hither Green, Lewisham, became the opportunity to test, and develop an ongoing research within the practice: the monochrome all-white space.

The internal partitions were removed and the dual-aspect room now benefits from views to the East and West. While encouraging cross ventilation, the almost ethereal space transforms its character, responding to the different quality of the light conditions, with the changing of the seasons and at different times of the day. Thus the all-white space becomes a responsive surface which is able to change its nature and that of the space, with a phenomenological quality to it. The same strategy is applied, almost indifferently, to all the materials and finishes including flooring, walls, fitted wardrobes and luminaires.

The open plan room is further transformed by losing the attic space above the rafter ties: the ceiling was removed and the roof structure revealed to enhance the intrinsic character of the attic space through the exposure of the ceiling structure and the now exposed roof shape. Under the eaves, storage space in the form of seamless drawers and cupboards.

ATTIC CONVERSION IN WISTERIA ROAD  - Hither Green, Lewisham, 2012