PRIVATE HOUSE IN BRANKSOME ROAD
Brixton, London, 2016

The house, a London stock Victorian three-storey mid terrace, is located in the hip neighbourhood of Brixton and the clients brought the project to FPA with a view to enlarge the ground floor into the garden and create additional living quarters into the attic space.
 
The organization of the ground floor extension is based on two linear volumes of differing depth, arranged side by side and clearly distinguished for the different treatment of their exterior: light painted render is juxtaposed to dark stained timber decking boards. Windows and doors are different in size to add a dynamic element to the façade and offer varying views of the mature garden.
 
The roof extension is clad in slates to blend with the surrounding roofscape with an elongated window overlooking the garden.
 
The introduction of folding partitions and sliding doors, which generate an array of possible spatial subdivisions, complements the former open space arrangement on the ground floor. The design intends to engage with the physical aspect of the users by puncturing the wall between house and extension with openings reduced in height that lead one to the space with the higher ceiling and vice versa.
 
Expanses of white wall surface allow the display of the clients’ collection of tribal and contemporary art and supplement an assemblage of pieces of modernist furniture.

PRIVATE HOUSE IN BRANKSOME ROAD  - Brixton, London, 2016