PRIVATE HOUSE, WILKINSON STREET
Stockwell, London, 2004

Without the chance of altering the shell of this Victorian conversion, FPA sought this brief as the opportunity to design integrated furniture like micro architectures, with the greatest challenge being the use of one of them to create a connection between the double height dining space and the shorter main living area, located three steps below. The proposal envisioned a 7m long integrated AV unit conceived as a modular horizontal shelving, over-streched in length to create a visual link that bridges the gap between the two spaces. The result is inspired by the minimalistic patterns of the Chinese I-Ching signs and is a backdrop of eight 90cm square wall panels, arranged over a full length deep lower shelf, in dark grey matt spray-lacquered finish and contrasting with the polished cantilevered higher shelves, identical in colour and displayed in an apparently random fashion. In contrast, on the opposite wall, two white stacked cabinets, each with four square matt finished flush doors, are set against a wall decorated in the same colour but with a glossy finish. A choice of contemporary furniture completes the scheme.

PRIVATE HOUSE, WILKINSON STREET  - Stockwell, London, 2004